Birşelik Krallık Açılım Vizesi

Birleşik Krallık’ta Şube Açılışı, Ruhsat Başvurusu ve Çalışanların Transferi
Merkezi Türkiye’de bulunan şirketler Birleşik Krallık’ta şube açmak suretiyle bünyelerinde çalışan ve alanlarında uzman çalışanlarını görevlendirerek açılacak olan şubeye transfer edebilirler. Bunun için atılması gereken ilk adım Türkiye’deki ana şirketin Birleşik Krallık İç İşleri Bakanlığına ruhsat başvurusu yapması ve ikinci adım ise ruhsat başvurusunun olumlu sonuçlanmasına istinaden şube açılışı için gönderilecek olan işçi ya da işçilerin vize başvurusunun yapılmasıdır. İki aşamadan oluşan bu süreç hem şubesi kurulacak olan ana şirkethem de çalışan olarak şubeye gönderilecek olan uzman personel ya da personeller için birçok avantajı beraberinde getirmektedir.

1- Ruhsat Başvurusu (Sponsorship Licence application)

Birleşik Krallık’a şube açmak suretiyle işçi ya da işçiler gönderebilmeye olanak sağlayan ruhsattipidir. Bu ruhsat başvurusu Türkiye’deki şirkete ilişkin bir takım kuruluş ve muhasebe evrakları ile detaylı bir iş planının sunulmasıyla Birleşik Krallık İç İşleri Bakanlığı’na yapılır. Başvurunun değerlendirilmesi yaklaşık 8 hafta sürer. Ruhsat başvurusu için Bakanlığa ödenecek ücret £536 olarak belirlenmiştir. Ruhsat başvurunuzun onaylanmasına istinaden en fazla 5 çalışanınızı UK Expansion Worker vizesi ile kurulacak olan şubeye gönderebilirsiniz.

A. Temsilci gönderecek olan şirketin karşılaması gereken koşullar nelerdir?

Şirketin en az 3 yıldır faaliyet gösteren ve kar eden bir ticari işletme olması gerekmektedir. Şirketin merkezi Birleşik Krallık dışında olmalı ve ana operasyon sahası Birleşik Krallık dışında kalmaya devam etmelidir. Aktif ve
ticari faaliyetleri devam eden bir şirket olmalıdır. İngiltere’de halihazırda zaten şubesi veya temsilcisi bulunan şirketlerin temsilcileri bu vizeden faydalanamamaktadırlar.

Ayrıca, Birleşik Krallık’ta kurulacak olan şubenin ana şirketle aynı ticari alanda faaliyet yürütecek olması gerekiyor. Şimdiye tek Türkiye’den yapmış olduğumuz başvurular ençok yazılım, sağlık turizmi, tekstil, inşaat ve mobilya sektörlerinden olsa da kanunen,sektör konusunda bir kısıtlama bulunmamaktadır.

B. Açılacak şube için sermaye gösterilmesi gerekli mi?

Şubeyi açmak için yeterli ve makul bir sermayeye sahip olmanız beklenmekle birlikte, gösterilmesi gereken sermaye için bir alt sınır bulunmamaktadır. Sermaye miktarı, kurulacak olan şubenin faaliyet
alanına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; sanal ofis tutabileceğiniz danışmanlık ve yazılım firmaları için 5000 GBP gibi bir sermaye yeterli olabilecekken, başka bir sektör için çok daha fazlasına ihtiyaç duyulabilir.

2. Vize Başvurusu (UK Expansion Worker Visa)

Ruhsat başvurunuzun olumlu sonuçlanmasını takiben, şube kurmak üzere gönderilecek olan çalışan ya da çalışanlar için vize başvurusu hemen yapılabilir. Başvurunun değerlendirilmesi ortalama 2 ile 3 hafta sürmektedir.

A. Şirket temsilcisi vizesine başvuracak olan temsilcinin karşılaması gereken koşullar nelerdir?

Söz konusu kişinin halihazırda şirket için çalışan üst düzey bir çalışan olması gerekiyor. Örneğin, şirketin yönetim kurulu üyesi veya pazarlama müdürü gibi. Ayrıca, Birleşik Krallık’a şube kurmak üzere gönderilen çalışanın 12 aydır Türkiye’deki ana şirkette çalışıyor olması gerekmektedir. Bu kuralın istinası ise gönderilecek olan temsilci için vaat edilen yıllık maaşın minimum £73,900 olmasıdır. Ayrıca başvurucunun Birleşik Krallık’ta şube açma rolünü yerine getirebilecek beceri, tecrübe ve bilgi birikimine sahipolması gerekiyor.

Şirkette hisse sahibi olmanız ya da tek sahibi olmanız bu vizeye başvurmanıza engel değil. Yani şirket sahipleri de sahip oldukları şirketlerin şubelerini kurmak amacıyla vizeye başvurabilirler.

Bu vize kapsamında İngilizce dil şartı bulunmamaktadır.

B. Şirket temsilcisi vizesine başvuracak olan temsilcinin vizesi onaylandıktan sonra nekadar maaş alması gerekiyor?

Almanız gereken maaşla ilgili bir alt sınır söz konusu. Bu alt sınır, üstleneceğiniz pozisyona göre değişmekle birlikte genelde £46,200’dir.

C. Bu vize türüne sahip insanların ne tür hakları var?

Türkiye’deki ana şirketin şube açmak üzere gönderilen bir çalışanı olduğunuz için sadece kurduğunuz şirket için çalışabiliyorsunuz ve başka bir iş yapmanıza müsaade edilmiyor. Bu vizeyle, eşinizi ve 18 yasından
küçük çocuklarınızı da beraberinizde getirebilirsiniz veya siz geldikten sonra size katılmaları için vizeye başvurabilirler. Eşinizve çocuklarınızın çalışma hakları üzerinde herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. 18 yasından küçük, size bağımlı olarak başvuru yapan çocuklarınız eğitim hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilmektedirler.

D. Şirket temsilcisi vizesiyle İngiltere’de ne kadar kalınabilir ve kalıcı oturum alınabilir mi?

Bu vize, ilk etapta 2 yıla kadar veriliyor ve aynı kategoride uzatılamıyor. Birleşik Krallık’ta şube açıldıktan sonra, şube için ruhsat değişikliğine gidilerek başvurucunun “UK expansion worker” kategorisinden “Skilled worker” kategorisine geçiş yapmak suretiylesüresiz oturum ve sonrasında vatandaşlık hakkı elde etmesinin ise önü açık.

 

Contact Info

+44 7459 406378

info@erdallegalsolutions.com

Mon – Fri 9.00-18.00

Download PDF